עסקאות מכר או שכירות? זהירות!
כאנשים בגירים, אנו מגיעים לשלב בחיים בו אנו עומדים בפני ביצוע של עסקאות מקרקעין – בין אם אנו מוכרים או קונים נכס, או אם אנו שוכרים או משכירים נכס.
חלק בלתי מבוטל של האוכלוסייה, חותם על חוזים לביצוע עסקאות מעין אלה מבלי להסתייע בשירותיו של עורך דין – בין אם מטעמי חיסכון או מטעמים אחרים (חיפזון? בטחון מופרז?).
במאמר זה ננסה להאיר את עיניכם בטרם תחליטו לצעוד בדרך הזו ללא ליווי של עורך דין.
תחילה, נתייחס לחוזי שכירות – מנקודת מבטם של שוכרים. במקרים רבים, שוכרים יוצאים מנקודת הנחה, שחוזה שכירות סטנדרטי, בעיקר לדירות מגורים, אינו טומן בחובו סכנות כאלה ואחרות וכי הנזקים הכלכליים אשר עלולים להתרחש לאותם שוכרים הם נמוכים ביותר – שכן בסך הכל מדובר בחוזים בהיקפים כלכליים נמוכים יחסית. הנחה זו טעות ביסודה. הנזקים בפניהם אנו חשופים בחתימה על הסכמי שכירות הינם הרבה מעבר לדמי השכירות החודשיים. חתימה על חוזה מבלי להבין את תוכנו ומבלי לשים לב לסכנות שבו (דוגמת ניסוח סעיפי ביטוח נכס באופן מסוים, סעיפי אחריות כאלה ואחרים וכדומה) עלולה להציב את החותמים עליו בפני חובות כספיים עצומים – לעתים הרבה מעבר לסך התשלומים אותם היה עליהם לשלם על פי החוזה עבור שכר דירה. במקרים בהם מדובר בחוזה לשכירת נכס אשר מיועד לשמש כעסק – ישנן עוד סוגיות רבות להן יש ליתן את הדעת, ואי שימת דגשים על סוגיות אלה עלולות לגרום בנקל גם לקריסתו של עסק. לדוגמא – רבים מתייחסים לחתימה על חוזה שכירות לעסק כחתימה על חוזה שכירות מגורים מבחינת תוקפם של אותם הסכמים (כלומר תקופה של שנה אחת + שנה אחת אופציה). מובן שבמקרה של עסק, שנה או שנתיים הן תקופות קצרות ביותר.
ומה עם חוזי שכירות מנקודת מבטם של המשכירים? כאן ההשקפה היא פשוטה: שמירה על הנכסים שבבעלות המשכירים. אי תשומת לב לפרטים בחוזה, היעדר בטחונות ראויים וסעיפי הגנה ראויים, עלולה להציב משכירים בפני מצב בו אינם מקבלים את הנדרש על ידם ואת הרצוי בעבור השכרת נכסיהם, ובמקרים רבים אף נותרים עם נזקים רבים אותם עליהם לתקן מבלי כל אפשרות להיפרע על נזקיהם הכלכליים. רבים מבעלי הנכסים אשר מסתייעים בשירותיהם של עורכי הדין, עושים זאת, למצער, רק לאחר שנכוו לפחות פעם אחת.
חיסכון של סכום בגובה שבין (בערך) חצי מדי השכירות החודשיים (עבור שכירות מגורים) ועד דמי שכירות של חודש ימים (עבור שכירת בית עסק) במועד חתימת החוזה, עלולים להשית נזקים כלכליים גבוהים בהרבה בהמשך.
בעסקאות מכר מקרקעין, התמונה כבר ברורה יותר, אם כי עדיין ישנם אנשים רבים אשר בוחרים "לחסוך" ולחתום על חוזים כאלה ללא סיועו של עורך דין. לרוב, עסקאות מעין אלה הן העסקאות המשמעותיות ביותר בחייהם של המבצעים אותן. באם חס וחלילה קורות תקלות בעסקאות כאלה, המשמעויות הן הרות אסון ועלולות להציב את הנפגע במצב בו איבד את כל חסכונותיו ונותר חסר כל. באמת שלא ניתן להפריז בחשיבותו של עורך דין בעסקאות שכאלה, והימנעות מהסתייעות בעורך דין בעסקה שכזו גובלת ברשלנות פושעת. חד וחלק.
לסיכום: סיוע של עורך דין בעסקאות מקרקעין היא מעין "פוליסת ביטוח". נכון שבמקרים רבים אף אם לא נסתייע בשירותיו של עורך דין, לא יארע לנו כל נזק. אך באותם מקרים בהם כן יתרחש נזק כזה או אחר, גובהו עלול להיות גבוה בהרבה ממה שאנו מסוגלים לעמוד בו. בטרם אתם חותמים על חוזה, ודאו כי הנכם מבינים את כל הסעיפים וכל הסכנות הטמונות בהם.